בדיקת חדשה לגילוי מוקדם של התקפי לב, בעזרתה ניתן לאבחן טוב ומהר יותר מטופלים המגיעים לבית החולים עם חשד להתקף לב, הושקה לראשונה בצפון במרכז הרפואי זיו, לאחר מחקר מקיף שהתקיים בבתי החולים הממשלתיים בצפון.
הבדיקה החדשה טרופונין-רגיש (High Sensitive Troponin), בוחנת את רמת החלבון טרופונין (Troponin) בדם, שהינה מדד מרכזי לאבחון של התקף לב, בצורה מהירה ומדויקת ביותר.
הבדיקה החדשה נועדה להחליף את בדיקת הטרופונין הנמצאת כיום בשימוש בכלל בתי החולים בארץ ומאפשרת תוצאות מהירות ודיוק רב בהרבה מהבדיקה הישנה, כמו גם הבחנה מגדרית בין מקרים של נשים וגברים.
ד"ר מג'די חלבי, מנהל מחלקת קרדיולוגיה ומכון הלב במרכז הרפואי זיו אומר, כי היקף התמותה מהתקפי לב בקרב האוכלוסייה משמעותי, לכן כל בדיקה המאפשרת שיפור האבחון והטיפול תורמת רבות לבריאות הציבור. "לבדיקת 'טרופונין-רגיש' מספר יתרונות ברורים על פני בדיקות אחרות. ראשית היא מאפשרת גילוי מוקדם של התקפי לב ברמת דיוק גבוהה ביותר, שנית זמן האבחון ותחילת מתן הטיפול מתקצר וחשוב לא פחות, היא מאפשרת גם שלילת החשש להתקף לב ושחרור מוקדם של מטופלים ביתר בטחון".
"לאור חשיבות הבדיקה החדשה בהצלת חיים, החליטה הנהלת המרכז הרפואי זיו לאשר את הבדיקה כחלק מסט הבדיקות הקיים, במקרים של חשש להתקף לב, זאת על אף העלות הנוספת הכרוכה בביצועה. המטרה הינה, כי בעתיד הקרוב תיכלל הבדיקה לשימוש בכלל בתי החולים בצפון הארץ וישראל כולה". עוד מוסיף ד"ר חלבי, כי הבדיקה החדשה משפרת את יכולת הרופא לאתר התקפי לב בעיקר בקרב נשים ולכן ניתן יהיה לטפל בנשים עם חשד להתקף לב, באופן מיטבי ויעיל ביותר. "קיים הבדל בביטוי התקף לב בקרב נשים וגברים. הסממנים להתקף לב הינם פחות ברורים אצל נשים ועל פי הספרות המקצועית ישנם יותר מקרים 'מפוספסים' בקרב נשים. הבדיקה החדשה מתגברת על מכשול זה באמצעות יכולת זיהוי מדויקת יותר והתאמה מגדרית של ערכי תוצאות הבדיקה על פי נתוני המחקר" אומר ד"ר חלבי.
ד"ר קובי מילרד, מנהל המעבדה הביוכימית במרכז הרפואי זיו מציין, כי רמה מוגברת של טרופונין בדם, היא סמן בעל רגישות וסגוליות גבוהות ביותר לזיהוי נזק בלב וככלל רמת טרופונין בדם, מסייעת לרופא בקבלת החלטות לגבי המשך הטיפול בחולה. "הבדיקה החדשה הוצגה לראשונה בכנס 'טכנולוגיות וחידושים בביוכימיה קלינית' שערכה המעבדה הביוכימית במרכז הרפואי זיו בצפת בחודש מרץ השנה, בו נידונו אספקטים שונים שלה עם מומחים מהארץ ומחו"ל והוחלט לבחון אותה בשיתוף כלל המעבדות בבתי החולים הממשלתיים בצפון הארץ: זיו, נהריה, פוריה ורמב"ם. לאחר הכנס החלה עבודת מחקר רחבת היקף במשך חצי שנה שבסיומה גובשו המלצות אחידות לבתי החולים. ההמלצות כוללות את סוג המיכשור לביצוע הבדיקה וערכים קבועים שייושמו באופן גורף בכלל בתי החולים בצפון. העבודה המקיפה והנרחבת שבוצעה והפרוטוקול האחיד שנקבע לביצוע הבדיקה ובחינת תוצאותיה נועדו לוודא שתוצאות בדיקה שנעשתה בבית חולים אחד יוכלו להירשם בתיקים הרפואיים של החולים בצורה אחידה, כך שנתוני חולה העובר מבית חולים אחד לשני, יופצו באותה הדרך. הערכים שנקבעו במחקר הוגשו כהמלצה לשימוש כלל ארצי לאיגוד הישראלי למדעי המעבדה הרפואית (אילמ"ר) ואנו מקווים, כי יוטמעו וייושמו בכלל בתי החולים בארץ" ציין מילרד.