בהשקעה של 100 מיליון שקלים נחנך היום (21.06) במרכז הרפואי זיו בצפת המרכז לבריאות הילד- בית החולים הממוגן לילדים, הראשון בפריפריה, במעמד שר הבריאות הרב יעקב ליצמן.
המרכז משתרע על פני 6,000 מ"ר בארבעה מפלסים, כולם ממוגנים, כולל את מחלקות הילדים, טיפול נמרץ ילדים, חדר מיון לילדים ומרפאות הילדים. הקמת בית החולים הממוגן לילדים במרכז הרפואי זיו, הינה פרי של תכנון ארוך וגיוס משאבים, להם שותפות המדינה, הנהלת המרכז הרפואי זיו ואגודת שוחרי בית החולים, ותרומה הגדולה של קרן לגאסי ואחרים.
שר הבריאות הרב יעקב ליצמן אמר בטכס, כי ההשקעה של משרד הבריאות בפריפריה הינה בפירוש הצלת נפשות ושיפור איכות חיי התושבים שאינם צריכים לנסוע עד למרכז הארץ בכדי לזכות לרפואה מתקדמת. בנוסף ציין, כי שיפור שירותי הבריאות בפריפריה תמשוך אוכלוסיות רבות להתגורר כאן, "זו גם הסיבה שהתעקשתי על ביטול התורים ל- MRI . אינני מבין מדוע נדרשת רגולציה מסובכת לאישור מכשירים מתקדמים".
השר ליצמן התייחס גם לנושא התזונה הבריאה וקמפיין משרד הבריאות בנושא זה וציין, כי אין כוונה להטיל מיסים על צריכת משקאות מתוקים. השר הודה למנהל בית החולים, לצוות משרד הבריאות בצפון ולכל העושים במלאכה על בית החולים החדש לילדים מהיפים והמתקדמים בעולם.
ד"ר סלמן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו אמר, כי זהו יום חג לפריפריה! וכי המרכז לבריאות הילד- בית החולים הממוגן לילדים, עתיד לשנות באופן מהותי את מפת הרפואה בצפון ולהציע לראשונה, את כלל השירותים הרפואיים לילדים תחת קורת גג אחת, מרחב אשפוז וטיפול ממוגן לילדים המעניק שירותים חדישים המונעים את הצורך בנסיעות לבתי חולים במרכז הארץ ויעניק לכלל אוכלוסיית הגליל ורמת הגולן שירותי רפואת ילדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר. עוד אמר ד"ר זרקא, כי עם פתיחת המרכז לבריאות הילד, גויסו לצוות המרכז הרפואי מומחים לרפואת ילדים בתחומים שונים ומגוונים, נרכש ציוד חדיש ומתקדם ונפתחו שירותים חדשים שיתנו מענה הולם ורחב לכלל תושבי אזור הצפון, בתנאים זהים לאלו שבמרכז הארץ.
עוד הוסיף ד"ר זרקא, כי בימים אלו כאשר מציינת המדינה עשור למלחמת לבנון השנייה, קיימת חשיבות גבוהה לנושא המיגון בעיקר למוסדות הרפואה בצפון וכי חלק מהמסקנות לאחר המלחמה מיושמות בבית החולים לילדים בזיו, שהינו ממוגן וניתן יהיה לקיים בו טיפולים וניתוחים גם בשעת חירום.
המרכז לבריאות הילד, המבנה החדשני של בית החולים הממוגן לילדים, תוכנן בהקפדה ארכיטקטונית על ידי משרד האדריכלים ועדיה ויינשטיין, משתלב בטבע ובעל תנופה דינמית הבאה לידי ביטוי בחלוקה למסות שכאילו מרחפות באוויר. הבניין בנוי בטופוגרפיה תלולה, בעל שלוש קומות צמודות לצלע ההר, כאשר הקומה הרביעית כמו "מרחפת" על עמודים מעל הכביש ההיקפי של בית החולים. בקומה זו חודר הטבע למבנה וממוקמת בו גינה פנימית. חדרי האשפוז פונים לנוף המרשים ולגינה. כל קומה מוצלת בחזיתה על ידי מערכת שוברי שמש אנכיים מבטון, בעוד חזית הקומה שתחתיה שקופה לגמרי.
קירות בית החולים הממוגן לילדים נבנו בהתאם לדרישות פיקוד העורף מבטון מזוין בעובי 30 ס"מ כאשר הקיר הצפוני, הפונה לכיוון לבנון, נבנה בעובי 60 ס"מ. כמו כן מצויד המבנה בדלתות וחלונות הדף מברזל ומערכת סינון אב"כ, שתופעל בשעת חירום ותאפשר אטימה מוחלטת של המבנה ואספקת אוויר מסונן. בשעת מלחמה או חירום יועברו מרפאות הילדים ומחלקת הילדים לקומה השניה של המבנה, קומה ממוגנת לחלוטין, שתוסב לקומת אשפוז חירום. בנוסף, הקומה הטכנית בה ימצאו כל התשתיות של המבנה תהיה אף היא ממוגנת לחלוטין וכך גם מחלקות המיון וטיפול נמרץ ילדים.
קומת הכניסה (קומה רביעית במבנה) הינה הקומה העליונה במבנה, מכילה את מיון הילדים, מחלקת הילדים, טיפול נמרץ ילדים, כיתות לימוד לילדים וחדרי רופאים. ביחידה החדשה לטיפול נמרץ ילדים 4 מיטות אשפוז (לעומת 2 עד כה) היחידה צוידה במכשור חדשני להנשמה והרדמה, מערכת ניטור חדישה, מכשירי אולטרה-סאונד ודיאליזה משוכללים, מיטות מתקדמות ועוד וחדר מיון לילדים המטפל בכ- 14,000 פונים בשנה.
כמו כן הותקנו 7 עמדות טיפול (לעומת 5 כיום) במחלקת האשפוז המספקת 10,000 ימי אשפוז בשנה ונבנו 16 חדרים עם31 מיטות.
בקומה השלישית במבנה יפעלו כלל מרפאות הילדים השונות, המטפלות כיום בכ- 24,000 ילדים בשנה, אודיטוריום לכנסים והרצאות המשתרע גם על פני הקומה השניה, משרדים ואגף המיועד לאשפוז חירום.
לקומה השניה במבנה תפקיד משולב: בשגרה תכיל הקומה את חלקו התחתון של האודיטוריום ותוכננה כך שבשעת חירום תהפוך הקומה כולה לקומת אשפוז עם 100 מיטות.
בקומה התחתונה מרוכזות מערכות החשמל והמיזוג ושאר השירותים הטכניים לבניין.
בשלב ב' של הפרויקט מתוכננת הקמת המחלקה הפסיכיאטרית לילדים ונוער ובית הספר המיוחד, שיכלול גם אולם ספורט, שטחי משחק וגינות.