אין מוצרים בסל הקניות.
אין מוצרים בסל הקניות.
עוה"ד הבכיר ד"ר ניסן שריפי, מומחה ומרצה לדיני תיכנון ובניה השיב היום לשאלותינו בעניין היטלי סלילת רחובות ותיעול.
מערכת צפת נט שיגרה אליך את הודעת עיריית צפת, לפיה הכל בסדר וההיטלים יאושרו שוב במשרד הפנים ובמועצת העיר. מה דעתך?
אני קורא את המודעה ורואה שהיא רצופה בשגיאות כתיב וכתב, כך שאפילו האמור באותיות המובלטות באדום הינו שגוי מיסודו. אף אחד לא טען שהחל מ – 1.1.2020 תופסק גביית ההיטלים, אלא החל מיום 1.1.21. יש גם טעויות אחרות, כמובן.
מה על עיריית צפת לבצע כעת בכדי שההיטלים ישארו על כנם?
על העירייה לעמוד בכל השלבים הנדרשים לשם אישור חישוב ההיטל החל מיום 1.1.21, לרבות קביעת מתודולוגיה לביצוע התחשיב, איסוף נתונים מתוכניות אב לפיתוח תשתיות, תכניות מתאר, תב"ע וכו', ואז לקבוע בסיסי חיוב על סמך התשומות הנדרשות (ההוצאות הצפויות לסלילה ולתיעול).
רק לאחר מכן יש להכין אומדן עלויות לפיתוח התשתיות ובאמצעותו לקבוע את גובה ההיטל. את כל זאת טרם ביצעו ולא יספיקו לבצע בעיריית צפת עד לסוף השנה האזרחית, וגם אם יספיקו- אזי צפוי כי למשרד הפנים ידרשו מספר חודשים לבדוק את התחשיב העירוני בטרם יאושר על ידו, אם בכלל יאושר. לפיכך, ניתן בהחלט לומר כי עיריית צפת טועה ומטעה את הציבור במודעה זו.
העירייה טוענת שכל הרשויות פועלות באותו אופן על פי תחשיב של משרד הפנים.
לא נכון. ברשויות מסודרות יותר דאגו לכך שתהיה תקופה ארוכה להיערכות לצורך קבלת אישור משרד הפנים, כך, לדוגמא, עיריית תל-אביב-יפו, אשר חוקי העזר תוקנו שם לאחרונה לפני כשלוש שנים יכולה לפנות למשרד הפנים לאישרור מחודש של ההיטלים עד ליום 2.1.2022, שנה לאחר המועד שנקבע לעיריית צפת, ושם כבר עובדים על הנתונים הנדרשים לחישובו מחדש.
מה עוד יש לך לומר על המודעה של עיריית צפת?
אני מקווה, כי בעתיד התחשיב של סלילת הרחובות והתיעול ישקף באמת את עלות הסלילה והתיעול ולא ייגבו כספים עודפים. חוקי העזר של צפת כיום הם דרקוניים, והעירייה יכולה לגבות על פיהם גם חובות דמי השתתפות בגין סלילת רחובות שבוצעה לפני עשרות שנים. לעניין זה אין אף תחשיב של עיריית צפת, ואני מקווה כי היא תימנע מכך, שכן במודעה ישנה הבטחה שלטונית, שניתן להשתמש בה גם בבית המשפט במקרי הצורך, לפיה המטרה של העירייה היא לגבות אך ורק את "עלות סלילת הכבישים והמדרכות בעיר ועלות התיעול ולהקל על התושבים ככל שניתן על פי חוק".
האם עיריית צפת באמת עוזרת לתושבים?
לא ראיתי עזרה של ממש לתושבים. העירייה לא טרחה להקים עד היום ועדת הנחות מהיטלים, למרות שיש לה סמכות לכך, וראו לדוגמא את חוק העזר של נתניה לגבי סלילת רחובות, לפיו הוקמה ועדת הנחות עקב מצב כלכלי ומבחני הכנסה. כמו כן, עיריית צפת מקבלת במשך כל השנים תקציבי פיתוח ממשרדי הממשלה השונים, וברי כי תקציבים אלה יש להפחית מעלות ההיטלים. העירייה חייבת לפעול לכך כי תקציב ההיטלים ינוהל כמשק סגור, ללא זליגה לטובת הוצאות עירוניות אחרות כגון: משכורות ועלויות תיפעול.
שאלה אחרונה: צפת עיר עתיקה וחדשה גם יחד. האם ענין זה אינו יוצר בעיה בגביית ההיטלים?
נגעת בנקודה חשובה. רבות מהדרכים בצפת ניסללו עוד לפני קום המדינה. יש לי תיעוד על כך. ככל שיהא צורך , הענין יותקף בבית המשפט. לקוראי צפת.נט, אני משגר טעימה קטנה מסקר רמת הפיתוח של עירית צפת משנת 1970.
לפי סקר זה, רבים מהדרכים המרכזיות בצפת ניסללו עוד לפני קום המדינה.
אתר "צפתנט" עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר