שר החינוך העניק הערב ל- 6 רשויות מצטיינות את פרס החינוך היישובי לשנת תשע"ב -2012 הערים הזוכות השנה: צפת, אשדוד, יוקנעם, מעלה אדומים, אריאל וקריית ביאליק
5 רשויות מקומיות זכו בפעם השנייה.
שר החינוך, הרב שי פירון, הערב בטקס הענקת הפרס: " לרשות המקומית יש חשיבות גדולה ככלי חינוכי מרכזי לפריחת החינוך בישראל. משרד החינוך מתווה את הדרך ומפקח אבל אנשי החינוך ברשויות הם אלו שנמצאים עם הילדים של כולנו יום יום. נעשה ככל שניתן כדי לעזור לרשויות המקומיות להצליח. השר פירון הוסיף ואמר: "העובדה שיש כאן רשויות שנמצאות איתנו היום בפעם השנייה היא מרגשת ומראה שיש כאן מצוינות אמיתית". יודגש, כי על הפרס התמודדו 17 רשויות. ההחלטה על בחירת הרשויות הזוכות התקבלה לאחר שוועדת הפרס ערכה סיורים בכל היישובים וחבריה נחשפו לפעילויות ייחודיות ומרגשות, התרשמו מהעשייה, מהתרומה הערכית – החינוכית, הרחבה של ראשי היישובים והמנהיגות החינוכית שבהם.
היישובים הזוכים בלטו והצטיינו בפעילויות ייחודיות: קליטה מיטבית של ילדי עולים, אימוץ אוכלוסיות תלמידים מיוחדות והעצמתן במסגרת בתי הספר הרגילים, עיר מנגנת, העמקת המנהיגות החינוכית ופיתוח מרכז ארצי לפיתוח מנהיגות, עשייה המשמרת ערכי חברה תרבות ומסורת, שיפור סביבות הוראה ולמידה, עשייה המעודדת יזמות וחדשנות, טיפוח מצוינות ומתן מענה לשונות בין התלמידים.
הפרס ליישובים הזוכים ניתן להם על עמידתם בשישה מתוך הקריטריונים הבאים:
- מעורבות ותמיכה אישית של ראש הרשות ושל מינהל החינוך היישובי בנושא חינוך, תרבות וספורט ובביצוע של תכניות העבודה המוסדיות וליווים.
- השקעה בתשתיות של מוסדות החינוך הפורמאליים והבלתי-פורמאליים, לרבות בנושא הבטיחות בכלל ובנושא הבטיחות בדרכים בפרט.
- הפעלת מסגרות ופעילויות תרבות, כמו חינוך בלתי-פורמאלי, פנאי וספורט, תנועות נוער, ספריות השאלה ועיון, טקסים יישוביים ועוד.
- עידוד מעורבותם של ועדי ההורים, גיוס של כלל התושבים לפעילות ביישוב והפעלת מתנדבים בקהילה.
- ביצוע תכניות עבור אוכלוסיות בעלות צרכים ייחודיים, ובכלל זה עולים ואוכלוסיות שאינן נכללות בחוק חינוך חובה.
- התגייסות אד-הוק של כל הגורמים ברשות לטיפול נקודתי, בלתי-שגרתי, בסוגיות חינוכיות ביישוב.
- טיפוח צוותי הוראה והפעלת מרכזים מיוחדים עבורם.
- הפעלת בקרה והערכה על הנעשה בתחום החינוך ברשות.
- ביצוע תכניות לצמצום פערים, למניעת נשירה, לאיתור ולשיקום של נוער בסיכון ולטיפול במוקדי אלימות.
- ביצוע תכניות לקידומה ולפיתוחה של מנהיגות חינוכית, ובכלל זה מנהיגות צעירה.
- ביצוע תכניות בנושאי תקשוב, מדע וטכנולוגיה בכל שכבות הגיל.