נבחרת תלמידי ישיבת אמית צפת תצא לצ'כיה לגמר תחרות החלל הבינלאומית 'המאיץ המדעי' שתתקיים בצ'כיה בעוד כשלושה חודשים.
התלמידים קיבלו את המקום השלישי בשלב חצי הגמר שהתקיים השבוע בכפר הנוער כנות בהשתתפות בתי ספר מהארץ ומהעולם. זאת לאחר שהציעו פתרון יצירתי לאתגר שמירת מזון לטווח הרחוק בתחנת החלל, היות ויש בה רק מקרר קטן ללא תא הקפאה ובנוסף אין אופציה לבשל ולאפות.
המזון של אנשי תחנת החלל מגיע מיובש ונשמר בואקום והם יכולים להוסיף לו מים חמים או קרים. בחלל אסור לאכול אוכל עם פרורים שמא יגיעו לקרנית העין ויגרמו לשריטות או יקלקלו מכשירים חשמליים. מחקרים פסיכולוגיים מראים שאם האסטרונאוטים אוכלים אוכל מגוון שמזכיר להם את הבית, הדבר משפיע עליהם מבחינה נפשית וקוגניטיבית.
לשם כך, התלמידים תכננו קפסולה חיצונית שתתחבר לתחנת החלל ותנצל את הטמפרטורה הנמוכה שבחלל לאחסון מזון טרי לטווח ארוך, ולמטרות נוספות הדורשות קרור בטמפרטורות נמוכות מאד וכן להכנת גלידה באמצעות חנקן נוזלי. כל הפעולות הללו יעשו באופן אוטומטי על ידי זרוע רובוטית.
הכנת גלידה בעזרת חנקן נוזלי היא חלק מ'בישול מולקולרי' שהוא תחום שנותן פרשנות אחרת למושג בישול. בבישול מולקולרי מוסיפים אבקות (בעלות ערך בריאותי לאסטרונאוטים) והופכים מזונות מוכרים לבעלי צורה אחרת ומרקם אחר. במסגרת התחרות התלמידים גם הכינו גלידה בעזרת חנקן נוזלי וחילקו ערכות של בישול מולקולרי.
התלמידים מאיר איתן ואחיה בן משה שיתפו: "היה מאוד מעניין ומהנה. הלמידה היתה חוייתית במיוחד כשהשתמשנו בכלים חדשניים כמו "בינה מלאכותית" והדמיות בתוכנת בלנדר".
אורית מרצבך, רכזת מדעים: "מעבר לידע, הכלים והמיומנויות שהתלמידים רוכשים במסגרת התוכנית המיוחדת, הם מקבלים כלים חשובים לחיים כמו מיומנויות של : שיתוף פעולה, עמל, פיתוח חשיבה יצירתית, ביטוי אישי, דבקות במטרה, התמדה וכיוון למקומות גבוהים. התלמידים עבדו באופן עצמאי, הזמן שעמד לרשותם היה קצר ולמרות זאת הם הצליחו לעמוד במשימה. אני מרגישה שממש היתה לי זכות לעבוד איתם".