בתי הדין הרבניים פוגעים בזכויות ילדים?

"בתי הדין הרבניים פוגעים בזכויות ילדים"
האם בתי הדין הרבניים מקפידים על שמירת עקרון טובת הילד? זו השאלה שעמדה במוקד דיון שנערך בכנס באר שבע לשלום הילד.

"בתי הדין הרבניים פוגעים בזכויות של ילדים", כך אמרה עו"ד גיתית נחליאל, עורכת דין וטוענת רבנית, המתמחה בדיני משפחה, אשר השתתפה בפאנל שנושאו "ילדים ויהדות- טובת הילד בראי המשפט העברי", שהתקיים היום (שני) בכנס באר-שבע לשלום הילד, באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, את הדברים אמרה עו"ד נחליאל בתגובה לדבריו של חה"כ יעקב מרגי, השר לשרותי דת.

עו"ד נחליאל הוסיפה ואמרה כי ישנו הבדל משמעותי בפסיקות רבות בין בתי המשפט לבתי הדין הרבניים, כאשר בתי המשפט בוחנים דברים לעומקם ופוסקים על פי טובת הילד, בעוד בתי הדין הרבניים אינם בוחנים את הדברים ומסתפקים בטענות ההורים. כך, למשל, בתי דין רבניים אינם בודקים ראיות לגבי הכנסות של הורים במשפטים הנוגעים לגירושין. התוצאה הישירה של הדברים, הינה פגיעה בילדים ובנשים.

חה"כ מרגי, הסכים ואמר כי אכן ישנן מקורות בהלכה המתירים ענישה גופנית ע"י מורים והורים, אך הם מתירים זאת בתנאים מסוימים. כיום, יש יותר ויותר קולות במגזר הדתי והחרדי, על פי חה"כ מרגי, הקוראים לאיסור על ענישה גופנית. זאת ועוד, אם יידרש בית הדין הרבני לכך היום, ענישה גופנית תיקבע כאיסור.

על אף הפגיעה היחסית בבתי הדין הרבניים לעומת בתי המשפט, נתוני המועצה לשלום הילד בעניין מפתיעים: בעבר, עניינים כמו משמורת על ילדים וסדרי ראיה לבן זוג שאיננו משמורן, במשפחות מתגרשות נדונו בעבר בעיקר בבתי המשפט למשפחה. אולם מנתונים חדשים שאספה המועצה לשלום הילד עולה כי בשנים האחרונות יש עלייה משמעותית בדיונים המתקיימים בנושאים אלה בבתי הדין הרבניים דווקא.

מאז 1996 עלה מספר תיקי משמורת וסדרי ראיה בכלל בתי הדין הרבניים בארץ בקרוב ל-70%  (מ-1472  ב-1996 ל- 2436 ב-2008). במספר בתי דין רבניים אזוריים הייתה עליה חדה במיוחד כמו: בטבריה 900%; בירושלים כ-200%; בצפת 983%;  ברחובות 206%. גם בבית דין הרבני הגדול הייתה עלייה של כ-200%.

במועצה לשלום הילד מציינים כי "לא ברורה הסיבה לגידול דרמטי זה. יתכן והדבר נובע מעלייה בשיעור הגירושין במיגזר הדתי והחרדי, אך ייתכן שמסיבות שונות יש מי שמעדיפים כי דיון בענייני משמורת וסדרי ראייה לגבי ילדיהם יתקיים בבית הדין הרבני דווקא ולא בבית משפט למשפחה".

במועצה קובעים, כי "השינוי במגמה מחייב מעקב קפדני על שמירת עקרון טובת הילד בדיונים בבתי דין הרבניים, על רקע תלונות שונות לפיהן קיימת התעלמות בבתי הדין הרבניים מהמלצות של פקידי סעד לסדרי דין ותסקיריהם, ומעקרון טובת הילד כעקרון ראשון במעלה".

Exit mobile version