תוכנית "מעברים" למעבר קל ונוח והיסודי לחטיבת הביניים

תלמידי כיתות ו' העוברים ללמוד בכיתה ז' באים עם חששות, התלבטויות ואף חרדות. רגשות אלה מלווים אותם בתהליך המעבר ממקום מוכר למקום שאינו מוכר. לשינוי יש השלכות התנהגותיות, קוגניטיביות ורגשיות. לכן, ברוב המקרים שינויים מעוררים בפרט חששות ופחדים. "תוכנית המעברים" מבתי הספר היסודיים בצפת לבית הספר המקיף השש שנתי- עמל 1 נבנתה בשיתוף פעולה מלא עם מפקחת בת הספר, מנהלי בתי הספר היסודיים והתיכוניים, יועצים ונציגי העירייה.

התוכנית נועדה לפתח בתלמידים כישורים ויכולות הנדרשים על מנת לאפשר להם לחוות בצורה חיובית את השינוי, לקרב את התלמידים למסגרת הלימודית של בית הספר, להפחית חששות, לטעת בהם תחושת שייכות, להסתגל ולתפקד בצורה טובה ויעילה יותר במהלך השינוי ולאחריו. בנוסף לכך, התוכנית שמה דגש על מעורבותם של ההורים בחיי בית הספר מתוך הנחת יסוד ששיתוף הפעולה העקבי מהווה מנוף להתפתחותו של התלמיד הן מהפן הלימודי והן מהפן החברתי. איריס דיין מנהלת בית ז' ח' מרכזת את התוכנית ואמונה על ביצועה יחד עם עידית גרינברג והצוות החינוכי עד הפרט האחרון.
במסגרת התוכנית, צוות בית הספר של המקיף הגיע אל שני בתי הספר היסודיים: "אג"מים" ו"ממלכתי ב'- רמת רזים" ופגש את ההורים של תלמידי כיתות ו'.
מטרת המפגשים  הייתה  ליצור  היכרות  עם חיי בית הספר, להעניק כלים לתמיכה ולהתמודדות בדרך הכי מחזקת על גשר המעברים לחטיבת הביניים.

עד כה, הצוות החינוכי והנהגת בית ז' ח' אירחו את התלמידים בבית הספר לשלושה מפגשים: המפגש הראשון היה מפגש חוויתי שכלל קבלת פנים וברכות ב"אולם הכנסים" של בית הספר בחסות "הנהגת בית ז' ח'" ולאחר מכן התלמידים התארחו בארבע תחנות לפעילות משותפת: אומנות, יועצת, ספריה, ספורט…

תלמידי בית ז' ח' אירחו את התלמידים להפסקה פעילה וחווייתית שאורגנה באדיבותם של צוות ה"מגדל" הנפלא.
המפגש השני כלל למידה משותפת עם תלמידי כיתות ז' ח'. את הבוקר פתחו התלמידים בביקור "בתפוח פיס". הם למדו שיעור מדעים ע"י צוות מורים מקצועי של החטיבה בניצוחה של נטלי סמירנוב ולאחר מכן הצטרפו כתלמידים מן המניין ללמידה בכיתות. במפגש נוסף שמעו מפי נציגי התלמידים על חווית הלמידה בחוגי ההעשרה המתקיימים בבית הספר: צרפתית, ספרדית, עיצוב הגוף ומחול אירובי, קולנוע ועוד.
תלמידי כיתות ו' הוזמנו גם לצפייה משותפת של מופע מוסיקאלי עם תלמידי הבית והפכו לשותפים בתוכנית החברתית של בית ז' ח'. האווירה הייתה נפלאה ומרוממת.
 בסך הכול התלמידים שיתפו פעולה, חשו נינוחים וניכר היה כי הם מאוד מרוצים מהחברויות שנרקמו במהלך המפגשים.

מסגרת נוספת  בתוכנית "המעברים" היא ביקורי ההורים בבית הספר: לרשות ההורים "דלת פתוחה". ניתן לקבוע פגישה עם הצוות החינוכי, להגיע לבית הספר ולצפות מקרוב על העשייה הרבה בתחום הלימודי והערכי.

 במהלך חודש מאי יוזמנו ההורים של כיתות ו' ושל כיתות ז' ח' לבית הספר למפגש משותף שיאפשר רב שיח ויזמן מעורבות ושיתוף פעולה. במפגש יספרו התלמידים להורים על חווית הלמידה בבית הספר ויוצגו בפניהם קטעי תיאטרון שיציפו וידגישו את הקונפליקטים העולים בתקופת המעבר מבית הספר היסודי לחטיבת הביניים כגון:  החששות, הלבטים והציפיות לפני הכניסה לחטיבה, המעמד החברתי המשתנה של התלמיד- תקווה או פחד,  מידת מעורבות ההורים בתהליכי הלמידה של התלמידים ועוד.

במקביל לשלבים השונים נפגשה ענבל וינברג היועצת עם מחנכי כיתות ו' במטרה ליעל את תהליך קליטתם של התלמידים ולשבצם בכיתות הטרוגניות שוות מבחינה לימודית חברתית והתנהגותית.

בסמוך לפתיחת שנת הלימודים יתקיים מפגש של המחנכים עם התלמידים העולים לכיתות ז'. המפגש יכלול סדנאת היכרות, מעורבות חברתית ועבודת צוות.

Exit mobile version