מיקום: ראש פינה היא מושבה בגליל העליון השוכנת מזרחית לעיר צפת וצפונית לכינרת.
היסטוריה: ראש פינה נוסדה בדצמבר 1882 על ידי קבוצה של 30 משפחות יהודיות שהתפרנסו מחקלאות. המקום נקרא בתחילה ?גיא אוני' אך בהמשך שונה לראש פינה לפי הפסוק, "אבן מאסו הבונים היתה לראש פינה".
ב-1883 נחלץ הברון רוטשילד לעזרת ראש פינה, כשבתמורה להעברת הבעלות של כל האדמות המושבה לידיו דאג להמשך בנייתה, קיומה, ותשלום החובות שנצברו. המושבה שימשה תפקיד מרכזי בהתיישבות בארץ ישראל עד קום המדינה, ובשנת 1949 הוכרזה כמועצה מקומית.
תכנון ובנייה: בראש פינה 2,546 תושבים בכ-500 בתי אב. המועצה שומרת על אופיה הכפרי ומאופיינת בעיקר בבתים צמודי קרקע, היושבים על מגרשים של חצי דונם ודונם. במרכז המושבה ישנם מבני שיכונים.
השכונות הבולטות בראש פינה הן שכונת ההרחבה ד' שהוקמה לפני כ-15 שנה. בשכונה וילות בשטח של כ-170-250 מ"ר בנוי על מגרשים של דונם. השכונה ממוקמת באזור הגבוה ביותר במושבה, ולכן חלק מהבתים נהנים מנוף לחרמון, הכינרת ורמת הגולן.
שכונה נוספת בראש פינה היא פני גולן – שכונה ותיקה המאופיינת בצמודי קרקע שנבנו בעיקר על ידי חברת אשטרום. בשכונת וילות בשטח של 160-200 מ"ר בנוי על מגרשים בשטח של כחצי דונם. השכונה ממוקמת במרכז המושבה, ולכן נהנית מנגישות טובה.
בימים אלה נבנית השכונה הדרומית, הממוקמת מדרום למושבה, על מגרשים בשטח של כחצי דונם. השכונה לא במרכז וגם לא נהנית ממבט פנורמי מיוחד, ועם זאת הביקושים אליה גבוהים מאוד, בגלל המחירים האטרקטיביים יחסית.
בשכונות הוותיקות ישנם בתים היושבים על נחלות חקלאיות במקורן, בשטח של 2-2.7 דונם. בשטח של רבות מהנחלות הוקמו צימרים או יחידות דיור להשכרה.
במרכז המושבה הוקמו מבני שיכונים בני שתי קומות ובהם דירות 3-4 חדרים בשטח של 60-88 מ"ר, שחלקם בבעלות עמידר וחלקם בבעלות פרטית. תוכנית בניין עיר מאפשרת הרחבה גם בגזרה הצפונית של העיר.
מוסדות ציבור: ראש פינה שומרת על אופיה הכפרי ולכן ניתן למצוא בה שרידי מבנים ברחובות הישנים, הממחישים את הסיפור ההיסטורי של ההתיישבות היהודית בגליל. למושבה אתר שחזור, שהוכרז כאתר לאומי, ובו מצויים ארכיון המושבה ומדרשה לתולדות ההתיישבות בגליל.
מלבד האתרים ההיסטוריים ישנם במושבה בתי כנסת, מוסדות חינוך לגיל הרך ובית ספר יסודי. ראש פינה היא מרכז תיירותי אזורי חשוב ויש בה מסעדות רבות ובתי קפה. המושבה התפתחה בשנים האחרונות מבחינת מסחרית כאשר הוקמו בה כמה מוקדי מסחר וקניונים כמו סנטר הגליל בצומת הכניסה למושבה, חאן ראש פינה ולב המושבה. במקום ישנם סניפי בנקים וקופות חולים.
אוכלוסייה: האוכלוסייה בראש פינה היא במעמד סוציו-אקונומי בינוני עד גבוה, חלקם תושבי הגליל או יוצאי קיבוצים ויישובים כמו חצור הגלילית וצפת.
דינמיקת מחירים: ראש פינה נהנתה מעליות מחירים בשיעור של 15%-30% מאז 2007. עד אז המחירים שמרו על יציבות והעליות, אם בכלל, היו מינוריות. שוק הנדל"ן צפוי להישאר יציב, בלי עליות מחירים משמעותיות, בין היתר בגלל ההרחבות שנעשות בקיבוצים, שמגדילות את היצע הקוטג'ים באזור.
וילה בהרחבה ד', בשטח של 200 מ"ר בנוי על שטח של דונם, נמכרת כיום ב-1.8 מיליון שקל. באמצע 2007 נמכרה וילה דומה בכ-1.6 מיליון שקל בממוצע. וילה בשכונת פני גולן, בשטח של 160 מ"ר בנוי על חצי דונם, נמכרת בכ-1.35 מיליון שקל, לעומת כמיליון שקל ב-2007.
–
סייעו בהכנת הכתבה: אבי בן פורת, מסוכנות הנכסים בן פורת נכסים המשווק פרויקטים מסחריים ומגורים בראש פינה, המועצה המקומית ראש פינה