עיריית צפת לא שטפה ולא חיטאה את שלוש הברֵכות שלה משנת 2004 ועד מועד סיום הביקורת, מאי 2008.
ביקורת קשה מצד מבקר המדינה על משרד הבריאות, רשות המים ושורה של רשויות מקומיות, שכשלו בהקפדה ושמירה על איכות המים בברזים. מים שנפסלו לשתייה הוזרמו בצנרת במשך שנים, לעיתים בלי ידיעת הצרכנים
ברשות המים מעריכים ש-70 אחוז מהציבור בישראל אינו שותה מים מהברז; הם כנראה יודעים מה הם עושים: דו"ח מבקר המדינה שמתפרסם היום (ד') מתריע כי רבבות מתושבי המדינה צרכו במשך שנים רבות מים שאינם ראויים לשתייה.
מבדיקת המבקר עולה כי מי השתייה במספר יישובים ורשויות מקומיות בישראל אינם עומדים בתקן הבריאותי המחייב ואינם נבדקים כנדרש, וספקי המים אינם מטפלים כנדרש בצנרת ובתשתית. לא פעם, למרות שקידוח נפסל מלשמש כמקור למי שתייה על ידי משרד הבריאות, הצרכנים אינם מקבלים התרעה וממשיכים לצרוך אותם חרף הסיכון לבריאותם.
מים פסולים לשתייה זורמים בברזים
דו"ח המבקר מתייחס לבדיקות שבוצעו ב-11 עיריות, בשלוש מועצות מקומיות וב-13 מועצות אזוריות, ובדיקות השלמה במשרד הבריאות וברשות המים. המבקר טוען כי משרד הבריאות ורשות המים אינם אוכפים את עבירות המים בנחישות הדרושה, ובשל כשלים וליקויים מנהליים במקרים רבים מופקר הציבור לשתיית מים שאינם ראויים.
כך למשל ביישובי המועצה האזורית הגליל עליון, שקיבלו במשך שנים מי שתייה ברמת עכירות גבוהה שהייתה עלולה לגרום לזיהום. בשנת 2004 פסל משרד הבריאות את המים מלשמש מי שתייה, אך למרות זאת המשיכו ספקי המים של היישובים לספקם במשך כמה שנים, וזאת בלי שמשרד הבריאות נקט נגדם פעולות אכיפה.
לא מנקים צנרת; לא דוגמים את המים
המבקר גילה כי רשויות מקומיות המפעילות ספקי מים (חברות מים עירוניות למשל), אינן דורשות מהם לתחזק את הקידוחים או לבצע בדיקות כימיות במקורות המים – בניגוד לנדרש בתקנות בריאות העם. הרשויות אינן פועלות לתחזק ולנטר את מערכות אספקת המים, ופעולות כגון חיטוי ושטיפה הנדרשות פעם בשנתיים אינן מבוצעות.
עיריית צפת לא שטפה ולא חיטאה את שלוש הברֵכות שלה משנת 2004 ועד מועד סיום הביקורת, מאי 2008.